Medan det finns många typer av kärlek, faller de flesta i vissa kategorier. Robert Sternberg som utvecklade Triangular Theory of Love sade att det finns sju kategorier. Av de sju är det fem som de flesta skulle betrakta kärlek.

Romantisk kärlek

Det här är Hollywood filmkärlek. Det är känslan av att bli svepade av fötterna, galen med spänning, brinnande i flammorna av passion. Det här är den typ av kärlek där du känner en närahet med din partner. Även om detta låter bra finns det ett problem med denna typ av kärlek. Vanligtvis sker denna kärlek innan det finns någon form av engagemang. När det nya förhållandet släpar och du är det dagliga livet börjar, vanligtvis försvinner denna kärlek bort.

Fatuous Love

Det här är den typ av kärlek som leder dig till en Vegas-körning genom bröllopskapellet. Denna kärlek leder dig att tro att mannen du bara menade är den person du ska spendera resten av ditt liv med. Liksom den romantiska kärleken har du passion och spänning, men du har också ett slags engagemang, därmed bröllopet. Men det finns inget intimitet. Hur kan det vara, du känner knappt varandra. Tyvärr inser de flesta människor nästa morgon efter att de redan är gift.

Companionate Love

Det här är kärleken till kamratskapet. Detta är kärleken hos par som har varit tillsammans i flera år och kan inte ens drömma om att vara med någon annan. De kan eller kanske inte ha passionen. De kan inte ens vara så gamla. Men de har en mycket stark närhet och engagemang som håller sin kärlek vid liv genom många saker som skulle bryta ner ett mindre band.

Tom kärlek

Det här är inte vad de flesta skulle kalla “kärlek”. Det här är den typ av kärlek du hittar hos par som stannar tillsammans för barnen eller av ekonomiska skäl eller bara för att varken vill vara ensam. Många gånger har dessa par äkta respekt för varandra, men de har inte längre emotionell intimitet eller passion för varandra.

Förälskad kärlek

Det här är den kärlek de flesta söker. Det är det totala paketet – tåkrullningsliden, djup känslomässig intimitet och solidt engagemang. Många gånger anser dessa par deras partner sin bästa vän eller någon som de kan lita på. Det är inte att säga att dessa par inte har hinder som kommer i vägen för deras lycka, men de arbetar genom dem utan att skada deras förhållande.

Så vilken typ av relation har du? Vilket har du haft tidigare? Flyger du högt med en romantisk kärlek, hittar tröst i kompanjonskap eller kanske du har hittat din fulländade kärlek? Kom ihåg eftersom varje relation är annorlunda, din kanske inte faller i bara en typ av kärlek. Förhållanden kan falla i mer än en vid olika tider och steg. Poängen är att veta vilken typ av kärlek du strävar efter och vilken aspekt av kärlek du behöver jobba på för att komma dit.

Önskar dig framgång i liv och kärlek,