Ett chattrum är synkrona konferenser på internet (och ibland asynkrona konferenser). Det finns många typer av chattrum. Ditt beslut borde vara enligt dina unika behov / preferenser. Du hittar dedikerade chattrum som är väsentligen webbplatser vars enda syfte är att tillhandahålla chattfunktioner. Några av dessa chattrum har friheten medan du spenderar för att delta i andra.

En annan typ av chattplats är im eller IM. Detta är egentligen i realtid textbaserad chatt. Det skriftliga textbaserade chattrummet kan vara den tidigaste typen chattplats. Det kan vara onlineforum och fullständigt fördjupade grafiska sociala miljöer. Det har varit ett steg i att använda röstrum. Vissa röstchattrum innehåller både röst och text medan vissa endast är röstrum. Sociala nätverk till exempel Facebook ger även chattfunktioner.

Chattplatser kommer också att kategoriseras i linje med chattskriptet som de härleder från. Ingår i detta är:

Java: Dessa chattrum använder alla webbläsare, plus de arbetar på Java-skriptaktiverade telefoner. Du måste dock ändra inställningarna för webbläsaren för att tillåta Java.

Flash: Dessa rum drivs av Adobe Corporation. Macromedia Flash Player-klienten, och de är inbyggda i webbplatser. Du måste sålunda installera Flash Player innan du använder chatten. Flash Player kan erhållas för nedladdning helt gratis.

IRC: IRC (Internet Relay Chat) är verkligen ett multi-user chat-nätverk. Människor kan träffas här och prata privat eller kanske i kanaler. Du behöver en IRC-klient för att ansluta till en IRC-server, som kopplar dig till definitivt olika IRC-system.

MIRC: Ett annat val är MIRC, det är ett litet program som gör att du kan använda IRC. MIRC kan erhållas för nedladdning helt gratis.

chattplatser kommer också att kategoriseras enligt deras tema. Förmodligen de mest populära rummen är dejting. De är utformade för dem som försöker hitta relationer. Du hittar dedikerade dating chat platser till exempel personer skapade för tonåringar, för skilda människor, såväl som för homosexuella. Många av dessa rum har privata och offentliga rum. Du hittar religiösa chattrum som tillåter människor av samma tro på gemenskap tillsammans och också att interagera. Det finns också chattplats för personer med funktionsnedsättning, för individer inom samma yrke, och för dem som har liknande intressen till exempel sport, filmer och musik.

Spelrum finns på plats för dem som spelar onlinespel. Dessa spel ingår huvudsakligen i spelwebbplatser, plus de tillåter individer att prata eftersom de spelar varandra och när de inte spelar. På internet är extremt populär och du hittar därför många spelplatser.