Det var inte så länge sedan att nå åldern betydde för många att deras sociala liv och kanske ännu viktigare deras utlopp till världen skulle ha varit allvarligt begränsade. Det är ett ledsen faktum, men när vi blir äldre dör vår vänskapskrets och för många pensionärer är rädslan för isolering och ensamhet alltför verklig.

Men tack vare internetens underverk omfattar fler och fler seniorer teknik och tar sina första steg i en fullpackad internetupplevelse. Med webb 2.0-webbplatser och sociala nätverk plattformar är mycket populära hos yngre publiker, uppskattar seniorer nu också potentialen för denna teknik som ett sätt att hålla kontakten med familjen och skapa nya vänskap med andra seniorer över hela världen.

Medan äldre chattrum och privata meddelanden är ett fantastiskt sätt för seniorer att tillhöra ett samhälle med likasinnade människor finns det faror som någon som är ny på dessa plattformar ska bli medveten om innan de helt omfattar dem.

Om du gillar idén att nå ut och bygga nya vänner på nätet, här är vad du behöver veta …

Det kan verka självklart, men du borde aldrig avslöja ditt riktiga namn och hålla informationen personlig för dig själv privat hela tiden. Aldrig riktig denna information i en chattmiljö, oavsett hur bra du tror att du känner den personen du pratar med.

Även om Internet är ett fantastiskt kommunikationsverktyg, har det tyvärr sin nackdel. Con artister och bedrägerier kommer avsiktligt att byta äldre i dessa typer av online-miljöer genom att skapa fiktiva profiler med det enda syftet att försöka bli vän och försök sedan få offret av pengar med lite utarbetat bluff.

Lyckligtvis är fall som dessa relativt få och långt ifrån, så riskerna för att bygga vänskap på nätet anses vara välgrundade. Samma sak är det fortfarande viktigt att vara uppmärksam på farorna och hålla sig till råd ovan. Genom att göra så är chansen bra att någon gemenskapswebbplats du deltar i, oavsett om det är ett ledande forum eller en chattwebbplats kommer att vara en stor fördel för dig.

Det är också uppfriskande att se att det idag finns webbplatser som sprider sig som är enbart dedikerade till över 50-talet, där föräldrarna var tvungna att göra med allmänna chattrum eller sociala medier. Dessa var ofta för förvirrande eller brukar bara användas av unga och så var ofta mycket skrämmande för att inte tala om förvirrande.